Ιστορία

Η ιστορία της ομάδας είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και γίνεται συλλογή υλικού,τυχόν παραλείψεις ή ατέλειες δεν είναι σκόπιμες και ελπίζουμε στη κατανοησή σας.Η διοίκηση του ΑΟ Τριγλία Ραφήνας με την βοήθεια πρώην και νυν μελών της,καθώς και των φιλάθλων τής,κάνει μεγάλη προσπάθεια στη συλλογή υλικού.Οποιαδήποτε πληροφορία ή υλικό για την ιστορία της ομάδας που βρίσκεται στην κατοχή των φιλάθλων θα ήταν σημαντική βοήθεια προς το σύλλογο στην διαμόρφωση της “σελίδας” αυτής, παρακαλούμε όπως έρθετε σε επαφή με την διοίκηση μέσω του e-mail fc@aotriglia.gr ή στα γραφεία της ομάδας, στο Γήπεδο Ραφήνας Χρήστου Μάντικα& Χρυσοστόμου Σμύρνης,Ραφήνα 19009. Από Τρίτη εώς Παρασκευή 17:30-19:30.

Το Δ.Σ. Α.Ο. Τριγλία Ραφήνας ευχαριστεί το κύριο Κύριλο Παπαδόπουλο για τη διάθεση του ιστορικού υλικού.

Η Ιδρυση 1932 - Αναστάσης Λύρατζης

"Αθλητική Ποδοσφαιρική Ένωσις Τριγλίας Ραφήνας"

Φωτογραφία 1931-1932

Η Τρίγλια (σήμερα στα τουρκικά Zeytinbağı) είναι κωμόπολη της Προύσας, στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας, με 2.500 κατοίκους σήμερα. Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα δυτικά από τα Μουδανιά. Πρόκειται για οικισμό, στον οποίο κατοικούσε για αιώνες συμπαγής ελληνόφωνος και χριστιανικός πληθυσμός, μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. Είναι η πατρίδα του μετέπειτα Μητροπολίτη Σμύρνης και εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου.

Το 1931-32 ο κόσμος της Ραφήνας,οι Τριγλιανοί και άλλοι πρόσφυγες ξεχνούν σιγά σιγά την προσφυγιά τους καθώς η ζωή αρχίζει να έχει τις απαιτήσεις της.Οι νέοι τότε της Ραφήνας τα παιδιά της εποχής θέλουν να παίξουν μπάλα,ποδόσφαιρο.Τα πρώτα χρόνια οι ποδοσφαιριστές μόνοι τους αγοράζουν μπάλες,φανέλες και παπούτσια και αρχίζουν να παίζουν ποδόσφαιρο μέσα στη μέση της σημερινής κεντρικής πλατείας.Έπειτα απο λίγο καιρό λίγο πιο κάτω φτιάξανε ένα γηπεδάκι,μεταξύ ηλεκτρικής,πατητηρίων και αποθηκών Σκουζέ-πλησίον στη σημερινή θέση του γηπέδου.

Σχηματίζονται οι πρώτες ομάδες παιδιών,η Ένωση Τριγλίας απο τους νέους(έφηβοι) και το Βυζάντιο και η Προποντίδα απο παιδιά.Η αγάπη των παιδιών αυτών για την ομάδα τους, δημιουργεί πολυσύνθετους ποδοσφαιριστές που εκτελούν χρέη διοικητικά και όχι μόνο,αγοράζουν αθλητικό υλικό με τις δικές τους οικονομίες προσπαθώντας να εχουν μία ομοιογενή εμφάνιση σαν ομάδα.

Τότε γεννήθηκε,στους μεγαλύτερους της εποχής,η ιδέα της ίδρυσης μιάς σωστής ομάδας με την περισυλλογή όλου αυτού του νεανικού ανθρώπινου υλικού.

Πρωτοπόροι εκείνης της ιδέας ήταν ο Αναστάσης Λύρατζης,ο Στέλιος Τσερόπουλος,ο Μήτσος ο Ρήγας και ο νεότερος Βασίλης Βουδούρης.Ανατείθεται σε δικηγόρο η σύνταξη και υποβολή του καταστατικού για την ίδρυση Συλλόγου με την επωνυμία,”Αθλητική Ποδοσφαιρική Ένωσις Τριγλίας Ραφήνας”,με χρώματα το το κίτρινο και το μαύρο τα κατ' εξοχήν χρώματα του Βυζαντίου και σήμα το Μπαρμπούνι,(το τριγλί).

Με την έγκριση του καταστατικού εκλέγεται το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Αναστάση Λύρατζη,αντιπρόεδρο το Κυριάκο Δρακούλη,γραμματέα το Στέλιο Τσερόπουλο,γενικό αρχηγό το Βασίλη Βουδούρη και έφορο το Μήτσο τον Ρήγα.

Αναπόφευκτο ήταν οι μικρές ομάδες που είχαν σχηματιστεί τότε να συγχωνευτούν στη πρώτη και δεύτερη ομάδα της επίσημης και αναγνωρισμένης πλέον "Αθλητική Ποδοσφαιρική Ένωσις Τριγλίας Ραφήνας".

Οι πρώτοι ποδοσφαιριστές που στελεχώσαν την ομάδα ήταν: Απόστολος Μπογιατζής, Απόστολος Μπότης, Βασίλης Καλοπαναγιώτης, Βασίλειος Βέλιος, Κώστας Κόρακας, Κώστας Καμίνης, Στράτος Λεώντης, Στράτος Παντερματζής, Ιωακείμ Τσιβιτζής, Σταύρος Τσιβιτζής, Γιώργος Μπαχταίδης, Μήτσος Μπαχταίδης, Αλέκος Μαλιαρός, Γιώργος Τσακμακίδης, Γιώργος Τσερόπουλος, Μήτσος Κούτρης, Δαμιανός Κεχαγιόγλου, Τάσος Χριστοφορίδης, Σωτήρης Σκαρλάτος, Νώντας Κλωνάρης και δύο ποδοσφαιριστές απ΄την Νέα Μάκρη ο Γιώργος Δημητριάδης και ο Σπύρος Παπαϊωάννου.

Οργανώνονται τα πρώτα παιχνίδια της ομάδας με ομάδες απο την Αθήνα όπως η Πέραν Κλούμπ και το Βυζάντιο,ο Ελλήσποντος απο την Κοκκινιά,η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,η Προποντίδα.Ακόμα πιο συχνά ήταν τα παιχνίδια με τα γειτονικά “χωριά” Σπάτα,Λιόπεσι (Παιανία) και Κορωπί,τα οποία κατέληγαν πολλές φορές σε ομηρικές μάχες ανεξαρτήτως έδρας.

Το 1934 ιδρύθηκε η Ε.Π.Σ.Α. Η Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών και η Τριγλία Ραφήνας είναι ιδρυτικό μέλος αυτής.Καθώς τα χρόνια περνάνε οι παλιοί παίκτες αποσύρονται και συμπληρώνουν την ομάδα.Στη θέση του Τερματοφύλακα τον Απόστολο Μπογιατζή αντικαθιστά ο αξέχαστος αδερφός του ο Γιάννης Μπογιατζής και αργότερα ο Γρηγόρης Μισοκοίλης και ο Κώστας Ραυτόπουλος.

Το Γήπεδο μας και η μαύρη σελίδα του 1935-36

Το 1935 με 1936 η Αθλητική Ένωσις παύει να λειτουργεί λόγω κρίσης ηγεσίας και έλλειψη γηπέδου.Πολλοί εκμεταλεύτικαν την ευκαιρία αυτή και σχημάτισαν μία καινούργια ομάδα με την ονομασία Πανραφηναϊκός. Η ομάδα αυτή όμως ποτέ δεν απέκτησε καταστατικό και δεν μπόρεσε να επιβιώσει γιατί δεν είχε φιλάθλους.

Το 1936 η ομάδα ανασυγκροτείται, στο παλιό γηπεδό μας χτίζεται το παγοποιϊο δίπλα στην “ηλεκτρική” και έτσι πάρθηκε η απόφαση να μεταφέρουμε το γήπεδο στην σημερινή του θέση.

Ο χώρος αυτός ήταν γεμάτο άμμο και αεροφαγώματα το γήπεδο το έφτιαχναν οι ποδοσφαιριστές&παράγοντες της ομάδας κάθε άνοιξη και το χειμώνα χάλαγε απ'το νερό. Οι φίλαθλοι της ομάδας με τα άλογά τους και τα “αλέτρια” το όργωναν με φτυάρια,τσάπες και τσουγκράνες προσπαθώντας να κάνουν ισοπεδώσεις,ώσπου μετά το 1957 άρχισε να κτίζεται σιγά σιγά η περιμάντρωση και να βγαίνουν τα νερά πια έξω.

Στη συνέχεια και μέχρι την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου μερικοί απο τους παίκτες που συμμετείχαν* στην ομάδα ήταν Θανάσης Αράπης, Νότης Μανώλης, Θόδωρος Μικρόπουλος, Σάββας Αραπκιζής, Στράτος Καλεμκέρης, Γιάννης Βουδούρης, Χρήστος Βαμβακάς, Λάζαρος Παράσχος, Γιάννης Αραπάκης, Στράτος Αρβανίτης, Μήτσος Κουλούρης, Γιάννης Πόπος, Θανάσης Καπάνδριας, Φαίδων Κιουπελόγλου, Κορνίλιος Κιουπελόγλου *(θα θέλαμε να σας αναφέρουμε το ενδεχόμενο να μήν έχουν αναφερθεί κάποια ονόματα λόγω ελλειπή ιστορικών στοιχείων.)

Έπειτα απο την αποχώρηση του Αναστάσιου Λύρατζη και του Στυλιανού Τσερόπουλου απο τη Διοίκηση της ομάδας τα καθήκοντα του προέδρου του Αθλητικού Ομίλου ανέλαβε ο Βασίλης Βουδούρης με μέλη του διοικητικού συμβουλίου τους εξής: Κυριάκος Δρακούλης, Μήτσος Ρήγας, Βασίλης Ραυτόπουλος, Γιώργος Τσερόπουλος, Σταύρος Τσιβιτζής, Αντώνης Αντωνιάδης.

Στα χρόνια της Κατοχής - Η Στήριξη στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο

Τα αθλητικά και με συνέπεια τα ποδοσφαιρικά δρώμενα υπο τη κατοχή των Γερμανών και των Ιταλών ήταν σαφώς περιορισμένα,πάρα ταύτα κάποιοι νέοι της Τριγλίας είχαν το κουράγιο και το θάρρος να επισκεφτούν το Γερμανικό Φρουραρχείο και την Ιταλική Διοίκηση ζητώντας να τους επιτραπεί να οργανώσουν την ποδοσφαιρική τους ομάδα με το πρόσχημα να παίξουν κάποια φιλικά με τις ομάδες των κατοχικών δυνάμεων που έδρευαν στη Ραφήνα.

Μή γνωρίζοντας το σχέδιο που είχε τεθεί σε λειτουργία,δέχτηκαν ευχαρίστως και επέτρεψαν να ανοίξει η ομάδα το γραφείο της με τον εξής περιορισμό επί λέξη:”Στο γραφείο σας θα συζητάτε μόνο για σπόρ”.

Στο μαγαζί του Νίκου Μικρόπουλου μέσα στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας και κάτω απο την ταμπέλα της “Αθλητικής Ένωσις Τριγλίας” το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο συζητούσε και συνεδρίαζε για τα προβλήματα που το απασχολούσαν.Η ομάδα λειτούργησε κατα αυτό τον τρόπο για τουλάχιστον ακόμα δύο χρόνια προσφέροντας κάτω απ'την “σημαία” της προστασία και έργο στον απελευθερωτικό αγώνα.

Να σημειώσουμε οτι είναι προς τιμήν των Ραφηνιωτών της εποχής εκείνης που δεν βρέθηκε ένας προβοκάτορας να προδώσει στους Γερμανούς τους υπόλοιπους.

Την εποχή εκείνη έπαιξαν πολλοί απο τους παίκτες που αναφέρονται πιο πάνω αλλά και αρκετά νέοι όπως: Δαμιανός Παπαδόπουλος, Γιώργος Κοκίνης, Ηλίας Δημοτιανίδης, Χρήστος Καμίνης, Γιώργος Σκαρλάτος, Κοσμάς Πικουλίδης, Παναγιώτης Χαχολάκης, Αργύρης Αραπάκης, Βασίλης Αρβανιτίδης, Γιώργος Πιας, Τρύφων Παπαδόπουλος, Μάκης Παδόπουλος.

Η ομάδα λειτούργησε έτσι μέχρι τον Ιούλιο του 1944. Οι παλαίμαχοι της ομάδας τονίζουν ότι η προσφορά αυτή της ομάδας στο έθνος,είναι απο τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του συλλόγου.

Μεταπολεμικά-Οι πρώτοι τίτλοι

Μετά απο την απελευθέρωση και έπειτα απο ένα διάστημα αναγκαστικής κοινωνικής ανασυγκρότησης η Τριγλία δεν θα μπορούσε να μην είναι μέρος αυτής.

Εκείνη τη περίοδο γίνεται προσπάθεια δημιουργίας καινούργιων ομάδων,οι ομάδες αυτές ήταν η Μικρασιατική και ο Πανραφηναϊκός με απώτερο σκοπό τη αντικατάσταση της Τριγλίας Ραφήνας. Βέβαια όπως είναι κατανοητό αυτές οι ομάδες δεν επιβίωσαν γιατί ο κόσμος της Ραφήνας ήταν πάντα με την ομάδα της καρδιάς του τη Τριγλία Ραφήνας.Υπήρχαν πάντα κύκλοι που για άγνωστους λόγους δεν επιθυμούσαν το όνομα Τρίγλια να αντιπροσωπεύει την λαοφιλέστερη ομάδα της πόλης τους.

Η "Αθλητική Ποδοσφαιρική Ένωσις Τριγλίας Ραφήνας" που μετανομάστηκε αργότερα σε “Αθλητικός Όμιλος Τριγλίας Ραφήνας” επέζησε ανδρώθηκε απο παλαιότερους και νέους παίκτες ποδοσφαιριστές που αγαπούσαν την φανέλα τους και έπαιζαν γι'αυτή άνευ αποδοχών.

Μερικά απο τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στην ομάδα μεταπολεμικά ήταν: Φάνης Μπαρμπής, Γίαννης Κυριακίδης, Νίκος Μητώσης, Βασίλης Μισοκοίλης, Μαρίνος Χούχουλης, Νίκος Χούχουλης, Μίλτος Κανσός, Δημήτρης Σκαρπέλης ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της ομάδας, Λουκάς Παπαδόπουλος, Βάγγος Αραπάκης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Ζαχαρίας Θεωνάς, Στέλιος Θαρουνιάτης, Γιώργος Χαχολάκης, Απόστολος Αραπκιζής, Θωμάς Αραπκιζής, Αγγελής Αραπάκης, Δημήτρης Μωραϊτης, Χρήστος Καλοπαναγιώτης, Αντώνης Αρβανιτίδης, Τάσος Κούτρης, Νίκος Καλιτζέρας, Κώστας Ξένος, Δημήτρης Κούτρης, Φώτης Αρβανιτίδης, Σάβας Αρβανιτίδης, Γιάννης Ρούβαλης, Ηλίας Μικρόπουλος, Θόδωρος Μικρόπουλος, Λάκης Λεωντής, Κοσμάς Στέφος, Λευτέρης Ραυτόπουλος, Κώστας Μπισμπιρούλας, Νάσος Βαμβακάς, Βικελής Ματαράγγας, Σπύρος Ματαράγγας.

Η Τριγλία Ραφήνας συμμετέχει στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Α και το Κύπελλο με μεγάλες επιτυχίες και παρουσίες αντάξιες του ονόματος και της ιστορίας της.

Η Τριγλία αναδεικνύεται Πρωταθλητής Γ' Ε.Π.Σ.Α.το 1964,Πρωταθλητής Β' Ε.Π.Σ.Α. το 1965, Πρωταθλητής Α' Ε.Π.Σ.Α. το 1969.

Τη χρονιά 1969-1970 αφού η Τριγλία έχει κερδίσει την άνοδο στην εθνική κατηγορία η δικτατορία με αποφασή τής,υποβιβάζει την ομάδα στην Γ' Ε.Π.Σ.Α.

Το 1970 κατακτά το Πρωτάθλημα Γ'Ε.Π.Σ.Α.,το 1971 κατακτά το Πρωτάθλημα Β' Ε.Π.Σ.Α. και το 1972 στην Α'Ε.Π.Σ.Α. χάνει σε αγώνα μπαράζ με τα Λιόσια την άνοδο στη Β'Εθνική.

Επίσης να ανφέρουμε οτι στην μεταπολέμική περίοδο οι κύριοι που είχαν την τιμή να διατελέσουν πρόεδροι του Αθλητικού Ομίλου είναι οι:

•Διογένης Παλπατζής

•Τζιβάνης Καλεμκέρης

•Τιμολέων Παπαμάρκου

•Αντώνης Κουζάς

•Πέτρος Κέππας

•Γιάννης Βλάχος

•Αντώνης Αντωνιάδης

•Θανάσης Πιστικίδης

•Ανδρέας Κεχαγιόγλου

•Μιλτιάδης Κανσός

•Χρήστος Διαγγελάκης

1988-2010 Η μεγάλη άνοδος στη Δ' Εθνική

Ο ΑΟ Τριγλία Ραφήνας στέφεται για 2η φορά Πρωταθλήτης Α' Ε.Π.Σ.Α. το 1988 και φτάνει στο Τελικό Κυπέλλου 1988 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου χάνει απο τη Πεύκη στα πέναλτι 1-1 πεν.(5-3) και βγαίνει δεύτερος.

Το 1988-89 ο ΑΟ Τριγλία Ραφήνας συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Δ'Εθνικής.

Στην μετεξέλιξη της Ε.Π.Σ.Α. την Ε.Π.Σ.ΑΝ.Α. η Τριγλία με προπονητή το Στάθη Ασλάνογλου που ανέλαβε την ομάδα τον 6/2007,φτάνει στο Τελικό Κυπέλλου Ε.Π.Σ.ΑΝ.Α. το 2009 στο Στάδιο Σπάτων όπου έχασε στα πέναλτι απο τον Παμπαιανικό 1-1 πεν(4-2) κατακτώντας την δεύτερη θέση,είναι σημαντικό να αναφέρουμε την παρουσία των φιλάθλων της Τριγλίας όπου ήταν συγκλονιστική γεμίζοντας το Στάδιο Σπάτων κάτι το ανεπανάληπτο για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Την επόμενη χρονιά στέφεται για πρώτη φορά Πρωταθλητής Α'Ε.Π.Σ.ΑΝ.Α. 2010,εξασφαλίζοντας μαθηματικά την άνοδο στη Δ' Εθνική με νίκη επι της Θύελλας Ραφήνας 1-2 τα γκόλ σημείωσαν στο '25 Ιωάννου και '84 Μπαντούνας και φτάνει στο Τελικό Κυπέλλου Ε.Π.Σ.ΑΝ.Α. 2010 Στάδιο Παλλήνης όπου χάνει απο τον Ωρωπό 1-2 κατακτώντας πάλι την δεύτερη θέση.

Ο πρόεδρος Χαχολάκης Γιώργος και Β' Αντιπρόεδρος Μισοκοίλης Δημήτρης ήταν ποδοσφαιριστές της ομάδας του 1988 που κέρδισε την άνοδο στη Δ' Εθνική.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε οτι στην Τριγλία αγωνίζεται για τέταρτη συνεχόμενη γενιά απόγονος της οικογένειας Κόρακα.

Ο Α.Ο. Τριγλία Ραφήνας συμμετέχει στο πρωτάθλημα Δ'Εθνικής το 2010-11.

Πρόεδροι και προπονητές 1988-σήμερα

--- Πρόεδροι ---

•Μικρόπουλος Ηλίας 6/1988-10/1988

•Διαγκελάκης Χρήστος 10/1988-7/1989

•Μαραγκουδάκης Πολύκαρπος 7/1989-7/1994

•Καραπάνος Νικόλαος 8/1994-9/1995

•Μισοκοίλης Δημήτρης 9/1995-7/1998

•Χαχολάκης Γιώργος 7/1998-2/2003

•Δεσύπρης Γιάννης 2/2003-6/2005

•Βουρδέρης Παναγιώτης 6/2005-6/2006

•Παροικάκης Κωνσταντίνος 8/2006-6/2007

•Χαχολάκης Γιώργος 6/2007-6/2015

•Σολδάτος Ευάγγελος 6/2015-6/2016

•Διαγγελάκης Μάριος 6/2016-

 

--- Προπονητές ---

•Σιμιγδαλάς Νίκος 6/1988-7/1989

•Μπενάρδος Δημήτριος 7/1989-7/1990

•Κουράσης Γιώργος 7/1990-11/1993

•Χριστοδούλου Δημήτριος 11/1993-12/1993

•Ελευθεράκης Κωνσταντίνος 12/1993-7/1994

•Λάμπρου Χρήστος 7/1994-8/1995

•Τσιγγούλης Πέτρος 11/1995-1/1998

•Πανταζής Νικόλαος 1/1998-1/1999

•Μάρκου Φίλιππος 1/1999-7/1999

•Τσιχλής Κωνσταντίνος 7/1999-9/1999

•Ασλάνογλου Ευστάθιος 9/1999-6/2001

•Τσιγγούλης Πέτρος 6/2001-6/2002

•Αντωνόπουλος Χρήστος 9/2002-11/2002

•Χριστόπουλος Γιώργος 11/2002-3/2003

•Μουτάφης Δημήτριος 3/2003-6/2003

•Ασλάνογλου Ευστάθιος 8/2003-6/2005

•Αντωνολουκάς Λουκάς 8/2005-1/2006

•Τσιγγούλης Πέτρος 1/2006-8/2006

•Μουτάφης Δημήτριος 8/2006-6/2007

•Ασλάνογλου Ευστάθιος 6/2007-12/2011

•Τσιγκούλης Πέτρος 1/2012-11/2012

•Ασλάνογλου Ευστάθιος 11/2012-10/2013

•Παπακωστούλης Γεώργιος 10/2013-6/2014

•Γεωργαράς Ιωάννης 6/2014-10/2014

•Παπασπύρου Δημήτριος 10/2014-3/2015

•Ντερτινής Ανδρέας /Ασλάνογλου Ευστάθιος 3/2015-6/2015

•Καλοπήτας Ηλίας 8/2015-6/2016

•Ψυρόπουλος Κωνσταντίνος 7/2016-10/2016

Χριστόπουλος Παναγιώτης /Ασλάνογλου Ευστάθιος 10/2016-

Η Σχολή Ποδοσφαίρου

Ο Α.Ο. Τριγλία Ραφήνας έχει αναδείξει ποδοσφαιριστές απ'τις ακαδημίες του όπου έχουν μεταγραφεί και πρωταγωνιστήσει σε επαγγελματικές ομάδες όπως Ατρόμητος, Πανιώνιος, Προοδευτική, Απόλλωνας Αθηνών δεν είναι τυχαίο οτι χαρακτηρίζεται ως η "ποδοσφαιρομάνα" της Ανατολικής Αττικής. Την αρχή είχαν κάνει οι Σκούφος και Πανταζής την δεκαετία του 60’ όταν είχαν μεταγραφεί σε Προοδευτική και Πανιώνιο αντίστοιχα, ακολούθησε ο Νίκος Μουτσάτσος στο Κορωπί 70’, ο Αποστόλης Πικουλίδης στα τέλη της δεκαετίας του 90’ στον Απόλλωνα της Αθήνας,ο Χρήστος Μουλλάκης το 2004 στην Προοδευτική και ο Γιώργος Ξύδης στον Ατρόμητο το 2007.